Teamfoto Hoeree Tuinen
Werkzaam in Almere, hoofdvestiging Huis ter Heide
Alles wat u wilt weten over het gesnoeid houden van bomen Redactie, 31 maart 2024
Bomen snoeien in de tuin

Het centrale punt van elke tuin wordt gevormd door bomen. Naast het groen zorgen ze voor schaduw en zijn van essentieel belang voor dieren en insecten. Voor het goed onderhouden van de bomen in uw tuin is het van belang om ze regelmatig te snoeien.

Om de boom gezond, handelbaar en mooi groeiend te houden is snoeien van groot belang. Echter, het is een lastige klus die enige kennis van bomen en gereedschap vereist. Voor een correcte snoeibeurt van een boom is het belangrijk om te beschikken over de nodige kennis van bomen en gereedschap. In deze tekst wordt besproken waarom het cruciaal is om bomen te snoeien en hoe u dit het beste kunt aanpakken.

Overwegingen bij het snoeien van bomen

Er zijn diverse factoren die vereisen dat een boom af en toe gesnoeid wordt. Het leven van een boom is voortdurend in ontwikkeling. Soms groeien bomen in een richting die u misschien niet mooi vindt. Het behouden van de gewenste vorm van een boom is een van de redenen om te snoeien.

Een manier om te voorkomen dat de boom in verkeerde richtingen gaat groeien, is door jaarlijks de boom terug te snoeien. Hierdoor blijft de groei van de boom onder controle en binnen de gewenste grenzen. Een reden om bomen te snoeien is om mogelijke risico's in te perken.

Soms groeien bomen op gevaarlijke wijze, dan is het belangrijk om de boom opnieuw te snoeien. Let op takken die te zwaar zijn, takken die het zicht belemmeren of takken die voor problemen zorgen. Tot slot is er nog de zorg voor de gezondheid van uw boom.

Het is soms nodig om te snoeien om de boom goed te laten groeien. Het verwijderen van zieke takken of grote delen van de boom kan essentieel zijn bij het snoeien. Het is soms nodig om te snoeien omwille van de grootte van de boom die de gezondheid kan schaden.

Hoe u moet snoeien volgens de regels

Het is essentieel om niet te overdrijven met het snoeien van takken. Snoei maximaal 20% van de blad dragende takken om de groei van de boom gezond te houden. Voor het voorkomen van uitlopers is het essentieel om takken aan de basis af te snijden. Zorg ervoor dat u niet te dicht bij de stam snoeit, aangezien dit het risico op ziekte van de boom verhoogt.

Wanneer takken van aanzienlijke omvang zijn, haalt u ze er in 2 gedeelten af. Begin met het zagen van de tak op de juiste plaats aan de onderzijde. Vervolgens verwijdert u de tak van bovenaf. Dit zal ervoor zorgen dat de tak niet onverwachts breekt of scheurt, wat het werken veiliger maakt.

Let op dat hoofdtakken die naar binnen groeien altijd worden gesnoeid. Dood hout moet regelmatig worden verwijderd. Snoei de zwakste tak bij takken die tegen elkaar schuren altijd weg.

U kunt zich voorbereiden op het snoeien van de boom!

Zodra alle noodzakelijke richtlijnen zijn vastgesteld, kunt u aan de slag met de voorbereiding. Het is verstandig om de benodigde gereedschappen klaar te hebben liggen voor het snoeien. Zorg dat u een goede snoeischaar bij de hand heeft, deze is nuttig voor het snoeien van middelgrote en dunne takken.

Voor het snoeien van hogere takken kan het handig zijn om een telescopische snoeischaar te hebben. Als u dikkere takken moet verwijderen, zijn een takkenschaar of snoeizaag de geschikte gereedschappen. Na het aanvullen van de gereedschappen, is het verstandig om het benodigde hulp- en veiligheidsmateriaal bij elkaar te verzamelen.

Vergeet niet om een ladder en volledig dekkende kleding te dragen wanneer u gaat snoeien. Ook is het verstandig om beschermende handschoenen en een veiligheidsbril te gebruiken. U staat op het punt om te gaan snoeien. Denk eraan om eerst een plan van aanpak te maken voordat u begint. Voordat u begint met snoeien, is het van cruciaal belang om te bepalen wat er met de boom moet gebeuren en welke vorm u wilt behouden. Zorg er ook voor dat u kijkt naar eventuele risicovolle takken.

Voor een veilige en succesvolle snoeibeurt is het verstandig om vooraf te plannen hoe en wat u gaat snoeien. Zorg ervoor dat u de boom van alle kanten snoeit, aangezien snoeien de groei van de boom bevordert en een ongelijke groei kan veroorzaken. Nu kunt u het snoeien van de boom starten! Houd de regels goed in gedachten en zet de veiligheidsbril op ter bescherming van uzelf en uw omgeving.

Snoeien door een specialist

Het snoeien van bomen is een taak die zorgvuldig moet worden uitgevoerd en aandacht vereist. Als u het snoeien liever overlaat aan professionals, dan kan dat zeker!Indien u hulp nodig heeft of informatie wilt ontvangen, kunt u Hoeree Tuinen bereiken via 030 200 4907.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 030 200 4907

Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over Hoeree Tuinen

Wilt u weer optimaal genieten van uw buitenruimte? Heeft uw tuin achterstallig onderhoud nodig? Is het tijd voor een prachtig nieuw terras? Met 25 jaar ervaring staan wij klaar voor de aanleg en onderhoud van diverse tuinen, van bescheiden tot exclusief. HoereeTuinen garandeert topkwaliteit en transparante, scherpe prijzen!


Onze Toewijding aan Kwaliteit
Wij kiezen uitsluitend voor hoogwaardige materialen van gerenommeerde merken, zodat u langdurig zorgeloos kunt genieten van uw tuin. Ons deskundige team werkt hard om uw buitenruimte te transformeren naar uw droomtuin.
Waarom kiezen voor ons?
Hoeree Tuinen is een no-nonsense hoveniersbedrijf dat kwaliteit en eerlijke service hoog in het vaandel heeft staan. Wij leveren vakmanschap tegen een eerlijk en scherp tarief. Onze tevreden klanten genieten het hele jaar door van prachtige tuinen!


Transformeer uw tuin vandaag nog! Neem contact op met Hoeree Tuinen voor uw tuinproject.


Reviews van Hoeree Tuinen

Door M
Op 14 september 2022
6

Het voortraject was prima, wilde een terrasoverkapping met schuur hebben in de achtertuin. Bouwen van de terrasoverkapping ging ook nog prima, maar op de laatste dag hadden ze kennelijk nogal haast dus toch nog een hoop dingetjes die gewoon niet klopten. Daar is hij nog wel voor teruggekomen, maar zit nu al sinds begin mei te wachten op een hoeklijst die nog moet komen en inmiddels reageert hij ook niet meer op e-mails en whatsapp berichten. Gewoon jammer, maar daardoor zou ik Hoeree Tuinen toch niet (meer) aanbevelen aan anderen.

Door A
Op 1 september 2022
10

Wij hebben een heel prettige ervaring met Hoeree Tuinen gehad. Onze tuin is volledig bestraat met Geoceramica tegels en er is een Tuinkamer van circa 20m2 geplaatst. Hannes, Nabil en Milan hebben keihard gewerkt en echt vakwerk geleverd! Hannes is vriendelijk, transparant en denkt met je mee. Reageert snel als je vragen hebt. We zijn zeer tevreden en raden Hoeree Tuinen zeker aan!! Dikke 10 Janice en Perry uit amsterdam

Door J.F
Op 31 mei 2022
10

Wat een super fijne hovenier. Hij komt zijn afspraken na, en levert vakwerk. Reageren doet hij ook altijd, en snel, heel prettig om mee te werken. Onze gehele tuin laten doen, en van voor tot achter 100% tevreden. Echt een aanrader als je compleet ontzorgt wil worden.